
Les Falles de 2025 han culminat aquest dimecres amb la tradicional Cremà, un acte que enguany ha segellat amb foc el compromís solidari amb la recuperació de València després de la DANA d’octubre. A més, han suposat una crida ansiosa a la primavera després d’unes festes marcades pel fred i la pluja. El mal temps ha sigut protagonista, amb només un dia assolellat en tota la setmana gran, diversos episodis de pluja que van obligar a suspendre tres mascletaes i dues corregudes de bous, i temperatures fins a tres graus per davall de la mitjana històrica. Així i tot, la celebració ha seguit avant amb la crema de prop de 770 monuments, tant a la ciutat de València com en municipis afectats per la DANA, que han pogut festejar en part gràcies al suport del món faller.
Enguany, la solidaritat ha estat molt present en les Falles, amb nombrosos ninots dedicats a reconéixer l’esforç de voluntaris, veïns i professionals en la recuperació després de la catàstrofe. No obstant això, el clàssic humor àcid faller també ha reflectit les disputes polítiques sobre la gestió de l’emergència, amb crítiques a figures de diferents partits. La Cremà va començar amb els monuments infantils, encara que un incident en la falla de Sapadors va entelar la celebració quan una explosió pirotècnica va deixar quatre ferits, dos d’ells greus. A partir de les deu de la nit, van cremar les falles grans, inclosa la guanyadora d’enguany, la de Convent Jerusalem. Aquesta espectacular al·legoria sobre el culte a l’or, de més de 20 metres d’altura i amb un cost de 250.000 euros, va ser obra de David Sánchez i va suposar un triomf històric per a la comissió, que va aconseguir el triplet amb el premi a la millor falla gran, la millor falla infantil i el ‘ninot indultat’ gran. A les onze de la nit, després d’un espectacle pirotècnic, va arribar el torn de la falla municipal, titulada Fauna fallera, una jungla festiva d’estètica tradicional creada per Alejandro Santaeulalia i Vicente Llácer amb un pressupost de 239.000 euros.
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, va presenciar la Cremà des del balcó de l’Ajuntament al costat de l’alcaldessa de València, María José Catalá. No obstant això, la seua escassa presència en actes fallers ha sigut objecte de crítiques per part de l’oposició, que ha atribuït la seua absència a la possible protesta social per la seua gestió de la DANA. D’altra banda, el rei Felip VI va visitar aquest dimecres algunes falles a Torrent, un dels municipis més afectats per la DANA, en una visita privada que va continuar amb la seua assistència a la correguda de bous solidària en benefici de les víctimes de les inundacions.
Enguany, les comissions falleres no han escatimat en despeses: les falles grans han aconseguit un cost total de 6,9 milions d’euros, quasi 300.000 més que en 2024, mentre que les infantils han sumat 2,3 milions d’euros. Ara comença el balanç de seguretat, neteja, consum i hostaleria. Encara que no s’espera que els resultats igualen els rècords històrics de 2024 —quan les Falles van comptar amb millor temps i un calendari més favorable—, les festes han viscut jornades de gran afluència, amb carrers i accessos col·lapsats en les hores punta de l’últim cap de setmana.