
La Unitat de Cardiopaties Familiars de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha sigut reconeguda com a unitat de referència nacional (CSUR) pel Ministeri de Sanitat, un distintiu que avala la seua excel·lència en l’atenció a pacients amb malalties cardíaques d’origen genètic.
Aquesta unitat especialitzada ofereix seguiment integral a famílies amb diagnòstic confirmat o sospita de miocardiopaties genètiques (com la hipertròfica, arritmogénica, dilatada o restrictiva, entre altres), canalopatías (síndrome de QT llarg, síndrome de Brugada o fibril·lació ventricular idiopàtica) i malalties genètiques d’aorta (com les síndromes de Marfan, Ehlers-Danlos o Loeys-Dietz).
Segons explica Esther Zorio, coordinadora de la unitat, cada any atenen uns 200 nous pacients i realitzen al voltant de 425 consultes, combinant un complet arsenal de proves diagnòstiques avançades, com a electrocardiogrames, ressonàncies magnètiques cardíaques, estudis electrofisiológicos, biòpsies i anàlisis genètiques. En els últims anys, han dut a terme estudis genètics en 165 pacients afectats i en 100 familiars en risc, permetent, en molts casos, descartar la malaltia i donar l’alta definitiva.
A nivell terapèutic, l’equip de La Fe realitza anualment una desena de miectomías quirúrgiques i més de cinc intervencions relacionades amb aortopatías genètiques, incorporant a més tractaments innovadors com els inhibidors de la miosina i la miectomía percutània per a oferir alternatives personalitzades a cada pacient.
L’equip multidisciplinari està format per 21 professionals de l’hospital i compta amb el suport clau de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de València, a més de la col·laboració activa d’associacions de pacients com l’Associació Espanyola contra la Mort Sobtada José Durán, l’Associació Valenciana de Cardiopaties Familiars i Mort Sobtada, Memorial Nacho Barberá, AVATCOR i Amiloïdosi Visible, entre altres.
A més de la seua labor assistencial, la unitat està bolcada en la investigació clínica i translacional, amb projectes finançats per organismes nacionals i internacionals, com l’Institut de Salut Carles III, la Marató de TV3, Pfizer Global, l’Agència Valenciana de la Innovació o Fundació Bancaixa. També forma part de xarxes d’investigació capdavanteres com CIBERCV i registres internacionals de referència en aquestes patologies.
Amb aquest reconeixement com a unitat CSUR, La Fe reforça la seua posició com a centre de referència per al diagnòstic, tractament i investigació de les cardiopaties familiars, oferint una atenció de màxima qualitat i liderant avanços en el maneig d’aquestes malalties rares i complexes.