La tecnologia 5G continua madurant i s’implantarà progressivament durant els pròxims anys, mentre que a partir de 2030 començaran a desplegar-se elements de la futura generació 6G, que estarà basada en la intel·ligència artificial. Aquesta és una de les principals conclusions d’experts internacionals en telecomunicacions reunits a València, en esdeveniments organitzats per l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV).
Narcís Cardona, director del iTEAM, va explicar que el 5G ja està en funcionament i estén el seu potencial més enllà dels telèfons mòbils, arribant a sectors com la robòtica, la indústria i la logística. A més, va destacar que el 5G està impulsant la digitalització i millorant la connectivitat a l’Espanya rural mitjançant la seva combinació amb comunicacions per satèl·lit i fibra òptica.
Cardona va assenyalar que, encara que l’adopció del 5G ha estat més lenta del que es preveu degut a la pandèmia i la crisi dels xips, ja s’estan definint els pròxims passos cap a l’evolució de la 6G. Aquesta nova generació estarà potenciada per la intel·ligència artificial, connectarà IA entre si i transportarà més coneixement que dades, millorant la privacitat i eficiència de les xarxes.
La 6G també cerca ser energèticament eficient, amb un desplegament més ràpid que el de la seva predecessora, i s’espera que transformi les xarxes mòbils per a adaptar-se a la creixent generació d’informació i coneixement basada en IA.