
L’organització ecologista Greenpeace ha alertat aquest dimarts que la Comunitat Valenciana començarà a perdre platges en els pròxims deu anys. Segons la seua informe “Crisi coste el que coste 2024”, el 64,8% de les platges valencianes han vist reduir la seua extensió en l’última dècada. Si no es frenen les emissions de CO₂ per a 2030, el nivell de la mar pujarà 12 centímetres en el Golf de València, la qual cosa resultarà en una pèrdua d’una dotzena de metres d’ample de platja.
Durant la presentació de l’informe, Greenpeace ha subratllat que no hi ha regió costanera espanyola exempta de riscos derivats de l’excés d’urbanització, infraestructures, contaminació i la construcció de barreres artificials com a dics i espigons. Aquestes activitats han generat desequilibris que porten al retrocés i la pèrdua de platges, posant en risc a milions de persones que viuen en el litoral.
En l’última dècada, les platges de València han sigut les més afectades, mentre que a Castelló només el 18,8% està lliure d’afectacions i el 43% de les platges d’Alacant presenten un sever retrocés. A més d’aquestes pràctiques, el canvi climàtic també està causant estralls amb l’augment del nivell de la mar, esdeveniments meteorològics extrems i la pèrdua d’oxigen en l’aigua, incrementant els riscos.
La NASA estima que la costa valenciana serà una de les més afectades, després de Barcelona i el Golf de Cadis. Els punts més vulnerables inclouen Moncofa, El Grau de Castelló, Nules, Xilxes i Els Estanys d’Almenara a Castelló; Marjal dels Moros, Puçol, El Saler, L’Albufera, El Perellonet, El Perelló, Tavernes de Valldigna i Gandia a València; i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, Santa Pola i Torrevella a Alacant.
La responsable de Costas de Greenpeace España, María José Caballero, ha emfatitzat la urgència d’implementar solucions per a mitigar aquests problemes, advertint que qualsevol retard resultarà en majors costos econòmics i humans. Malgrat aquests clars avisos, Greenpeace assenyala que les normatives i projectes actuals continuen promovent la urbanització desmesurada.
L’avantprojecte de llei de Protecció i Ordenació de la Costa Valenciana proposa reduir la protecció de les 7.500 hectàrees de costa encara no urbanitzades i disminuir de 1.000 a 500 metres la distància per a la construcció d’habitatges des de la línia de costa. Aquesta desprotecció afectarà diversos plans urbanístics, incloent-hi projectes denunciats recentment davant la Comissió i el Parlament Europeu.
Greenpeace conclou que és crucial actuar enfront d’aquests riscos i assegura que una reducció moderada de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle podria evitar el 40% del retrocés de les platges a tot el món.