
El Museu de Prehistòria de València realitzarà durant l’estiu excavacions arqueològiques en la Cova del Bolomor de Tavernes de la Valldigna, la Cova Foradada d’Oliva, el Pic dels Alls de Yátova i la Cova del Gripau de Chiva.
El museu, dependent de la Diputació de València, ha presentat el seu pla anual d’excavacions arqueològiques, que es duran a terme durant els mesos de juliol, agost i setembre en diversos jaciments de la província.
Este programa d’actuacions abasta un ampli marc cronològic, des del Paleolític inferior fins a l’època dels ibers. Les excavacions, conservació, protecció i difusió del patrimoni són els objectius principals d’este pla, alineats amb les línies d’investigació del museu des de la seua creació en 1927.
Els Jaciments
L’actuació en la Cova del Bolomor de Tavernes de la Valldigna, un jaciment del Plistocé mitjà i Plistocé superior inicial, es durà a terme durant juliol i agost. Este jaciment és crucial per a entendre els orígens i característiques del poblament humà antic a Europa meridional, especialment dels preneandertals i altres homínids que van habitar el lloc entre 400.000 i 100.000 anys arrere.
Al juliol també s’excavarà en la Cova Foradada d’Oliva, un jaciment de gran interés degut al descobriment de restes humanes neandertals corresponents a diversos individus. Les excavacions, que es reprendran després de finalitzar en 2013 sense arribar a la base de l’estratigrafia, s’enfocaran a revisar els conjunts lítics i gose-us per a delimitar la seqüència del Paleolític mitjà i superior, i a adequar la cavitat per a un nou projecte.
A l’agost, el museu actuarà en el Pic dels Alls de Yátova, un jaciment ibèric conegut per la seua col·lecció de ploms escrits en llengua ibera. En col·laboració amb la Universitat de València i l’Ajuntament de Yátova, es treballarà en la consolidació de les troballes constructives documentades en el poblat i la seua posada en valor.
Durant agost i setembre, tindran lloc excavacions en la Cova del Gripau de Chiva, una cova ritual ibèrica on s’ha documentat una gran varietat d’ofrenes. Este espai, usat per a diversos rituals des del Calcolític fins al segle XIX, ha sigut objecte d’investigacions contínues. Enguany, es continuarà excavant per a entendre millor els múltiples usos de la cova al llarg del temps.