Cada 26 de juny es commemora el Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues, també conegut com el Dia Mundial contra les drogues. Aquesta data tracta de reforçar l’acció i la cooperació entre els països amb la finalitat d’aconseguir una societat lliure de consum de drogues i de tràfic il·legal.
El consum i la distribució de drogues il·legals és una problemàtica global, amb greus repercussions en la salut i benestar de les persones. A nivell mundial la incursió de drogues il·legals ha aconseguit traspassar fronteres amb nivells alarmants, afectant la seguretat i el desenvolupament sostenible de les nacions. La lluita contra aquest flagel persisteix, comptant amb el suport d’Organitzacions, Fundacions i Estats membres.
En virtut d’això l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va aprovar l’any 1987 una resolució per a commemorar aquest dia, per a aconseguir una societat lliure de l’abús i tràfic il·lícit de drogues, propiciar l’enfortiment de la cooperació internacional i generar polítiques que contraresten la influència del mercat il·legal de substàncies il·lícites.
Cada any, la campanya de l’ONU se centra en un tema concret. Per a 2023, el tema és el següent: “Les persones primer: detindre l’estigma i la discriminació, enfortir la prevenció”.
Moltes persones que consumeixen drogues s’enfronten a l’estigma i la discriminació i això els impedeix accedir a l’ajuda que necessiten, perquè va minant la seua salut física i mental. L’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (*UNODC) reconeix la importància d’adoptar un enfocament centrat en les persones i en els drets humans.
Accions des de la Mancomunitat Camp de Túria
La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria, amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, i en el marc de la seua campanya anual “12 Mesos 12 Lemes”, aquest mes de juny busca generar reflexió sobre les conseqüències d’involucrar-se en el món de la venda il·legal de drogues.
Amb el lema “Això és el que vols aportar?”, volen destacar que la societat es construeix entre tots i que depèn de cadascun com vol contribuir-hi. Si es busca obtenir beneficis econòmics o millorar l’estatus mitjançant el comerç il·legal de drogues, s’ha de ser conscient de les conseqüències que aquesta activitat tindrà en altres persones. Cada venda acosta encara més els compradors a desenvolupar una addicció de la qual serà cada vegada més difícil sortir.
El tràfic il·lícit de drogues contribueix directament a la creació d’addiccions, poden destruir famílies, afectar la salut física i mental de les persones i limitar les seves oportunitats de futur. Per aquesta raó, aquest mes volen convidar a la reflexió: podem contribuir d’una manera més positiva? Estan convençuts que la resposta és sí.
En aquesta lluita, és fonamental la participació de tots els sectors de la societat. Des de les institucions governamentals i les organitzacions, fins a la comunitat en general, es deuen d’unir per promoure alternatives saludables i oferir suport als qui necessiten sortir del cercle de les drogues. Tots Junts poden construir un futur lliure d’addiccions i ple d’oportunitats.
Per a més informació sobre les seues activitats i com participar-hi, podeu visitar la pàgina web www.mancomunitatcampdeturia.es, Facebook com a UPCCA Camp de Túria o contactar directament al 96 279 81 50.