(EFE).- Diverses banderes amb l’arc de Sant Martí han aparegut en balcons de Nàquera, el primer municipi de la Comunitat Valenciana en el qual Vox ha aconseguit una alcaldia gràcies a un acord de govern amb el PP, que estableix que no es col·locaran banderes LGTBI en balcons i façanes d’instal·lacions municipals.
Des de dissabte passat, quan es van constituir els ajuntaments resultants de les eleccions municipals del 28 maig, l’alcalde d’aquest municipi d’interior de 7.700 habitants és Iván Expósito (Vox), el partit dels quals va guanyar les eleccions i va aconseguir 4 edils, gràcies a un acord de govern amb el PP, que va obtindre 3 i la suma del qual suposa la majoria absoluta.
El pacte inclou vint punts programàtics, alguns dels quals han generat ja polèmica, com la retirada de banderes LGTBI dels edificis oficials o la decisió de substituir les concentracions contra la violència masclista per actes de “no a la violència” o de condemna de “tota violència”.
Entre els punts de l’acord es troben la “promoció dels valors constitucionals”, la “celebració del dia de la Constitució i la Hispanitat” en el municipi, la supressió de les subvencions a entitats “independentistes i pancatalanistes” o la “neutralitat institucional en l’àmbit cultural”.
No obstant això, el punt referit a les banderes LGTBI ha sigut el que més controvèrsia ha generat en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, fins al punt que la Comissió Europea ha assenyalat que està “al corrent” d’aqueixa notícia i ha subratllat que les demostracions pacífiques són “un dret fonamental en tots els països democràtics”.
Des del PSPV-PSOE de Nàquera, han considerat que aquest acord és “el pacte de la vergonya i de l’odi” i han convidat als veïns de la localitat a col·locar banderes arcs de Sant Martí als seus balcons i finestres, “amb els colors que el nou govern nega a tota la societat”.
UN VEÍ, OBLIGAT A RETIRAR LA BANDERA PER AMENACES
És el que ha fet Daniel, veí de la localitat, que va penjar la bandera que normalment guardava “en un calaix de la seua casa” per la “injustícia” que al seu judici suposa el nou acord de govern, i hores més tard va escoltar al carrer a dos homes que amenaçaven amb tirar alguna cosa des del carrer al balcó, segons ha relatat.
“Dos homes havien parat el cotxe davall de la meua casa i parlaven sense saber que jo era allí , però en veure’m, un li va dir a l’altre que arrancara perquè podia agafar-li la matrícula”, ha explicat Daniel, que finalment va retirar la bandera i ara es pregunta “què hauria passat si en comptes d’amb cotxe hagueren anat caminant”.
Des del canvi de govern, ha assegurat, ha escoltat “algun comentari fora de lloc” sobre el col·lectiu LGTBI en espais públics com les terrasses d’algun bar, i ha afirmat que l’ascens a l’alcaldia de Vox “ha donat autoestima a la gent que pensa així”.
Per a aquest veí de la localitat, la decisió de retirar les banderes d’espais públics “invisibilitza” la realitat del col·lectiu i, sobre si el poble s’ha bolcat penjant els seus propis símbols des dels balcons, ha indicat que li agradaria “veure més”.
“Jo arribe a comprendre que la gent pense el que vulga, mentre no facen mal”, ha manifestat Daniel, qui ha recordat: “la llibertat d’un acaba on comença la llibertat d’un altre”. Per aquesta raó, s’ha plantejat denunciar els fets, si bé encara no ha pres cap mesura.
L’EQUIP DE GOVERN ASSEGURA QUE VOL COMPLIR LA LLEI
L’equip de govern ha hagut d’eixir públicament per a afirmar que no estan prohibint “l’ús dels senyals d’identitat del col·lectiu LGTBIQ+ en els diferents espais públics del municipi”, i que el que defensen és la necessitat de seguir el protocol de banderes en els edificis municipals, tal com es compleix en altres institucions.
Asseguren que fan costat “rotundament a tots els veïns del municipi”, ja que segons l’article 14 de la Constitució els espanyols “són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”.
L’equip de govern condemna la “manipulació mediàtica que s’està abocant per diferents mitjans de comunicació i incentivada pels partits d’esquerres municipals i autonòmics, amb l’únic objectiu de desestabilitzar a l’actual govern local”.
Les associacions de dones vigilaran que no hi haja reculada en els seus drets amb PP-Vox
D’altra banda, les associacions de dones de la Comunitat Valenciana estaran vigilants perquè el nou Govern valencià del PP i Vox no supose una reculada en els avanços reeixits pel col·lectiu, especialment per a les víctimes de la violència masclista.
Així ho ha assegurat la consellera de Justícia en funcions, Gabriela Bravo, després de la reunió que ha mantingut aquesta setmana amb diferents associacions de dones, feministes i de víctimes de la violència de gènere per a agrair-los el treball realitzat al costat de la Conselleria en els últims huit anys.
Bravo ha defensat el llegat que deixa el Govern del Botànic, i ha mostrat la seua preocupació i la de les associacions pel futur de la xarxa pública d’atenció a les víctimes del delicte, un servei que compta amb més de 200 professionals i que ha atés a més de 90.000 víctimes, el 70% d’elles dones.
En aquest sentit, la consellera ha dit que estaran vigilants perquè no es reduïsquen recursos i no es minimitze aquest servei, únic en el territori espanyol.
Ha afirmat que els preocupa el futur d’aquests serveis a causa d’un pacte de govern en el qual “s’ha esborrat la violència de gènere” i pel qual la Conselleria de Justícia estarà “en mans d’un partit que està negant la violència de gènere”, mentre que el futur *president de la Generalitat no dona importància a aqueix esborrat.
“Crec que els drets i la seguretat de les dones estan en joc”, ha afirmat l’encara consellera de Justícia, qui ha advertit que estaran atentes “perquè no es faça un pas arrere en matèria d’igualtat i en la lluita contra la violència” masclista.
Bravo ha defensat que a les coses “cal cridar-les pel seu nom” i no es pot “dir violència intrafamiliar a una mena de violència que es genera pel simple fet de ser dona”, al mateix temps que ha demanat respecte per les més de 1.200 dones assassinades i per les milers que tenen ordres de protecció.
Les dones “no mereixem un govern com el del PP i Vox”, ha afirmat Bravo, qui també s’ha referit al fet que a Extremadura el PP no haja volgut pactar amb Vox per a formar Govern.
“Tant de bo en aquesta Comunitat haguérem tingut un candidat que realment creguera en els drets de les dones, estiguera preocupat pels drets humans i haguera tingut aqueixa sensibilitat per a no travessar línies roges”, ha afirmat.
Segons el parer de Bravo, el PP a nivell nacional “no pot traure la bandera de l’ocorregut a Extremadura”, perquè segurament “és un pacte per a blanquejar” el que estan fent en la resta d’Espanya, i especialment, en la Comunitat, on en la seua opinió “ha tingut més pes l’afany de poder i ocupar una butaca que la defensa dels drets de les dones”.