El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es crea l’Observatori de la Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana.
La consellera de Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple, que aquest Observatori sorgeix de la necessitat de “donar resposta a l’impacte de la tecnologia i de la Intel·ligència Artificial en tots els àmbits de la societat i de l’economia”.
“La Intel·ligència Artificial ha crescut de manera exponencial en els últims temps, generant noves oportunitats i reptes, però també incerteses i implicacions que demanden l’adopció de mesures per a garantir la seua aplicació integrada de manera transversal i igualitària en la nostra societat.”, ha explicat.
En aquest sentit, ha assenyalat que és objectiu del Consell que aquesta es convertisca en un “instrument impulsor del creixement socioeconòmic, d’increment la productivitat i de l’eficiència i del desenvolupament de noves indústries, però sempre des d’una perspectiva antropocèntrica, que garantisca el respecte als drets fonamentals i el desenvolupament sostenible.”
Per això -ha afegit Rosa Pérez Garijo- l’Observatori haurà d’avaluar l’estratègia d’intel·ligència artificial i el seu impacte en els diferents sectors productius i socials, i establir els mecanismes de vigilància tecnològica per sectors o àmbits d’interés, que siguen necessaris, sempre des d’una perspectiva ètica i d’humanisme digital, i garantint la transparència, l’eficiència, l’eficàcia i l’equitat de l’acció pública en aquest àmbit.
Un òrgan col·legiat i plural
L’Observatori creat pel Consell serà un òrgan col·legiat i consultiu, que actuarà com a instrument per a garantir l’avaluació, la participació, l’intercanvi d’idees, la transferència d’informació i la generació de propostes d’actuació en matèria d’intel·ligència artificial en la Comunitat Valenciana.
Estarà integrat per representants de l’administració de la Generalitat de diversos departaments, així com per representats de la societat civil i altres entitats públiques i privades, que garantiran la presència de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, els col·legis professionals, els instituts tecnològics, o les entitats locals. També comptarà amb la presència de persones expertes i professionals de la matèria, i entitats especialitzades.*nio