L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha rebut l’acreditació com a unitat de referència per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a la Unitat d’Errors Innats de la Immunitat.
Aquestes malalties, denominades també immunodeficiències primàries, són un grup de patologies congènites de baixa prevalença que engloba més de 450 trastorns diferents, causats per la disfunció d’algun dels components del sistema immunològic, principalment leucòcits i proteïnes.
Concretament, a l’hospital La Fe ja es fa el seguiment a més de 400 pacients, entre pediàtrics i persones adultes. A més, s’hi registren uns 100 pacients nous a l’any, el 60 % dels quals pertany a altres departaments de salut de la Comunitat Valenciana.
Aquestes malalties s’han relacionat clàssicament amb població pediàtrica, ja que les formes més greus se solen diagnosticar durant els primers anys de la vida, no obstant això, el percentatge de pacients adults amb immunodeficiències primàries suposa més del 50 % del total de casos.
De fet, tal com ha explicat el metge adjunt del Servei de Medicina Interna i coordinador de la Unitat, Pedro Moral, “aquests trastorns, si no es diagnostiquen i es tracten de manera precoç, poden ser crònics, greus i, fins i tot, fatals en determinats casos, ja que els pacients presenten un elevat risc de presentar infeccions de repetició i complicacions de caràcter autoimmune/autoinflamatori, juntament amb una elevada taxa de neoplàsies, sobretot hematològiques”.
“Tot això implica un elevat impacte en termes de morbimortalitat, discapacitat i qualitat de vida, juntament amb un cost sanitari elevat”, ha detallat.
En aquest sentit, a l’hospital La Fe s’està aplicant un nou tractament basat en l’ús de les gammaglobulines per via subcutània, una teràpia que millora de manera molt substancial la qualitat de vida d’aquests pacients.
En l’actualitat, “som l’hospital d’Espanya que més pacients tracta amb aquesta teràpia”, hi ha afegit Moral, “i això ens situa dins dels més alts estàndards de qualitat en aquesta classe de teràpies”.
Unitat d’Immunodeficiències Primàries
La Unitat d’Immunodeficiències Primàries de l’Hospital La Fe està integrada dins de la secció d’Immunopatologia del Servei de Medicina Interna i treballa en col·laboració estreta amb el laboratori del Servei d’Immunologia Clínica de l’Hospital Doctor Balmis d’Alacant, que coordina Francisco Marco.
La Unitat desenvolupa una important activitat investigadora, i els seus membres han participat com a investigadors principals i promotors de diversos projectes multicèntrics.
Les principals àrees d’investigació en què treballa, ha indicat Moral, són les comorbiditats immunològiques en pacients amb immunodeficiències primàries, el paper de la disbiosi intestinal en la fisiopatologia d’aquests trastorns i també l’ús de les gammaglobulines endovenoses i subcutànies en pauta substitutiva.
En aquest sentit, la Unitat ha sigut guardonada recentment amb la Beca Doctor Juan Peset Aleixandre, que concedeix l’Ajuntament de València a través de l’Institut Mèdic Valencià, gràcies a un projecte dut a terme conjuntament amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx, en el qual s’està desenvolupant una nova eina en forma d’aplicació per a dispositius electrònics, que servirà com a diari de salut, mitjà de formació i nexe de comunicació entre els pacients i els professionals que integren la Unitat.
La Unitat d’Immunodeficiències Primàries està composta per un equip multidisciplinari amb l’especialista en pediatria, una especialista en immunologia clínica, un equip d’infermeres gestores en consultes externes i hospital de dia, i un especialista en medicina interna.
Aquest equip humà constitueix el nucli de la Unitat, però està secundat per un conjunt d’especialistes que constitueixen el Comité Hospitalari d’Immunodeficiències Primàries, que inclou dos especialistes en pneumologia, una especialista en gastroenterologia, una biòloga genetista, una biòloga experta en citometria i dos especialistes en malalties infeccioses.
Aquest comité, aprovat fa dos anys per la direcció de l’hospital, es reuneix mensualment per a donar una resposta col·legiada i coordinada a casos de complexitat especial.