(EFE).-El 46% dels joves valencians d’entre 14 i 18 anys consumeix cigarrets electrònics i només el 16,2% considera que el consum d’aquests, de vapeadors i de pipes comporta problemes per a la salut.
Davant aquestes dades, l’Associació Espanyola Contra el Càncer en la Comunitat Valenciana ha llançat la campanya “Per 7 raons lleva’t la bena” per a alertar sobre la toxicitat i les conseqüències perjudicials dels cigarrets electrònics, vapeadors i pipes, i anima a reflexionar sobre les implicacions del consum d’aquests dispositius i a desmuntar els falsos mites associats.
El consum de cigarrets electrònics ja ha superat al del tabac en cinc punts, el 46,3% d’estudiants valencians d’entre 14 i 18 anys ha consumit cigarrets electrònics enfront del 41,7% que ha provat el tabac en 2022.
Un nou hàbit que ha crescut 25,5 punts des de 2014 i que és més perillós perquè no existeix una percepció de risc associada al consum de cigarrets electrònics, vapeadors o pipes, segons adverteix.
Només el 16,2% dels estudiants que vapegen ho associa amb molts o bastants problemes per a la salut, i entre els quals no consumeixen el percentatge ascendeix al 20,6%.
El president de l’Associació Contra el Càncer en la Comunitat Valenciana, Tomás Trenor, alerta que, independentment que s’utilitzen amb alliberament o no de nicotina, el seu aspecte, presentació i forma de consum és molt similar a la del cigarret tradicional, contenen elements tòxics i cancerígens i perpetuen la conducta de fumar, alimentant la necessitat i addicció psicològica principalment.
Segons l’última Enquesta sobre Ús de Drogues en Ensenyaments Secundaris (ESTUDES, 2021) del Ministeri de Sanitat, el consum és més alt entre els xics (48,1%), d’entre 16 i 18 anys, arribant al seu màxim exponent en la majoria d’edat (53,9%), i gran part (60,7%) ho fa amb cartutxos sense nicotina. A nivell nacional, la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia, per darrere d’Extremadura (50,7%), Murcia (47,1%) i Andalusia (46,9%), amb més joves que han vapejat: 130.001 en 2022.
La incidència s’explica perquè els joves presenten actituds més positives cap a les noves formes de consum. En una enquesta realitzada per l’Observatori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a persones d’entre 16 i 21 anys, destacaven com a principals raons per a vapear que està de moda entre actors, “influencers” i “streamers” (57,1%), no deixa males olors (53,1%), és més fàcil deixar-lo (51,4%) o és una experiència bona per a compartir entre amics (37,6%).
Des de l’associació expliquen que existeix un interés per part de les indústries tabaqueres de diferenciar les noves formes de consum del tabac tradicional i el terme vaper sorgeix per a distingir-lo de cigarrets electrònics i al·ludir a la innocuïtat del vapor d’aigua.
Però la realitat és que aquests dispositius contenen elements tòxics i compostos cancerígens que ja estan ocasionant malalties pulmonars i podrien ser causants de diversos tipus de tumors, com a càncer de pulmó, de renyó o de bufeta.
La campanya “Per 7 raons lleva’t la bena”, que pretén alertar sobre la toxicitat i les conseqüències perjudicials dels cigarrets electrònics, vapeadors i pipes, anima a les noves generacions, als pares i a la comunitat educativa de les províncies d’Alacant, Castelló i València a reflexionar sobre què implica el consum d’aquests dispositius i a desmuntar els falsos mites associats.
Com a tancament, s’organitzarà un esdeveniment amb escolars valencians, “influencers” i professionals de l’entitat coincidint amb la celebració del Dia Mundial Sense Tabac. El valencià Nachter (@*soyelhermanomediano) serà l’ambaixador de la campanya en la comunitat virtual.