La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha obtingut la primera certificació Qualiscopia que es lliura a escala nacional, que acredita la qualitat de les colonoscòpies que es duen a terme al centre.
La Societat Espanyola d’Endoscòpia Digestiva (SEED) i l’Associació Espanyola de Gastroenterologia (AEG) són les impulsores d’aquesta norma de qualitat per a la realització de colonoscòpies de cribratge de CCR, que s’emmarca en el Programa Qualiscopia, afavorit per totes dues societats científiques.
Aquest segell de qualitat és una eina per a avaluar i certificar que les unitats d’endoscòpia i els endoscopistes del país compleixen els estàndards de qualitat que les societats científiques nacionals i internacionals consideren necessaris per a la pràctica d’aquesta activitat mèdica.
El càncer colorectal (CCR) constitueix el tumor més freqüent en el món occidental i la segona causa de mort per malaltia oncològica. Es tracta d’una malaltia prevenible mitjançant la realització adequada de colonoscòpies en el marc del cribratge de CCR.
“Per això, la incorporació d’indicadors de qualitat homogeneïtza la nostra manera de treballar en les unitats d’endoscòpies i garanteix la qualitat assistencial de la colonoscòpia. En última instància, això redunda en una millora de l’assistència als pacients amb malalties de l’aparell digestiu i a optimitzar la capacitat preventiva de la colonoscòpia en el cribratge del càncer colorectal”, ha apuntat José María Aparicio, responsable de la Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Doctor Balmis, integrada en el Servei de Medicina Digestiva, que dirigeix Rodrigo Jover.
L’hospital alacantí ha sigut avaluat per una entitat externa, que ha dut a terme una auditoria de qualitat que s’haurà de renovar periòdicament.
“L’avaluació comprén 51 indicadors, que ens ofereixen un punt de referència i també ens permeten detectar àrees de millora en la nostra pràctica clínica diària”, ha explicat Aparicio, que hi afig que “s’agrupen en tres categories: d’estructura, procés i resultat”.
La primera recull indicadors relatius a les infraestructures, els recursos materials i el personal, entre altres; la segona se centra a analitzar els protocols d’actuació, la informació que s’ofereix al pacient, així com la metodologia per a minimitzar els riscos durant el procediment, i, finalment, els indicadors de resultat avaluen les diverses complicacions posteriors a la realització de la colonoscòpia.
La Unitat d’Endoscòpia Digestiva de l’Hospital Doctor Balmis du a terme més de 12.000 procediments a l’any, més de 4.000 dels quals són colonoscòpies. A més, recentment, s’ha implantat una agenda específica d’endoscòpia avançada, en la qual es tracten lesions de còlon de maneig més dificultós, procedents de tota la província d’Alacant, moltes de les quals eren prèviament subsidiàries de tractament quirúrgic.