La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, a través del Consell d’Administració de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), ha aprovat l’actualització del projecte de servei públic de transport per carretera CV-103 València Nord-Oest, que connectarà la ciutat de València i els municipis de Benaguasil, Benissanó, Bétera, Bugarra, Burjassot, Gestalgar, la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Llíria, Nàquera, Paterna, Pedralba, Riba-roja de Túria, Sant Antoni de Benaixeve, Serra i Vilamarxant.
En la reunió del Consell d’Administració de la ATMV ha participat la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, i, de manera telemàtica, la secretària autonòmica d’Obres Públiques, Transports i Mobilitat Sostenible, María Pérez, i el director de la *ATMV, Manuel Martínez.
Amb aquesta actuació, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat avança en la posada en marxa dels serveis de transport públic de l’àrea metropolitana de València, que es completa amb altres cinc serveis ja licitats prèviament.
El nou projecte té com a novetats destacables les connexions amb la Universitat Politècnica i amb la Universitat de València; 4 línies nocturnes per a tots els municipis; la connexió amb l’Hospital de Llíria i amb el de Dr. Moliner, així com amb Fira València, centres comercials i d’oci.
Així, un total de 15 línies, amb una sèrie de variants, i 4 línies nocturnes, que realitzaran 183.850 expedicions i 3.402.549,489 quilòmetres a l’any. El servei comptarà amb 40 autobusos (30 híbrids i 10 dièsel). D’aquesta manera, l’oferta s’incrementarà en un 106%, la qual cosa suposa una millora de freqüències generalitzada que duplicarà el servei actual.
La Conselleria destinarà 9 milions d’euros anuals a aquest nou servei que s’emmarca en el nou model de la Generalitat, amb una major eficiència i sostenibilitat del sistema.
Actualment, la Conselleria d’Obres Públiques ja ha licitat cinc dels sis nous contractes d’autobús de l’àrea metropolitana de València. Així, la CV-102 València Metropolitana Nord, que connecta la ciutat de València amb tots els municipis i zones de platja que es troben al nord de la capital fins a la Vall d’Uixó.
També està en fase de licitació, la CV-107 de la Foia de Buñol-València, que connectarà tots els municipis de la Foia de Buñol, a excepció de Siete Aguas i Dos Aguas, i el municipi de Turís amb la ciutat de València; i la CV-109 de Montserrat-València, que comunicarà els municipis de les *subcomarcas de la Vall dels Alcalans (Montserrat, Montroi i Real) i el Marquesat (Alfarp, Catadau i Llombai), a més de Millares i Dos Aguas, amb Torrent i València.
Així mateix, s’inclouen en l’àrea metropolitana de València ja licitats els serveis de transport públic CV-108 València Metropolitana Sud, que discorre per la zona de l’eix de l’Horta Sud: Albal, Alcàsser, Catarroja, Picassent, Paiporta, Picanya, Sedaví i platges de Sueca, entre altres, i CV-106 València Metropolitana Oest, que connecta la zona d’Alaquàs, Aldaia, Xirivella, Mislata, Quart, Manises, i Torrent. Tots dos projectes amb connexió fins a València i l’aeroport.
Des de la Conselleria de Política Territorial s’ha iniciat el procés de valoració d’ofertes i propostes tècniques que ja han presentat les empreses concessionàries per a aquests cinc projectes de servei públic de l’àrea metropolitana de València.
Així mateix, els nous serveis es caracteritzaran pel disseny d’una xarxa d’autobús interurbana autonòmica eficient que s’ajusta a les necessitats de mobilitat de la ciutadania, així com per la millora de l’accessibilitat i cobertura territorial, que incorpora nous serveis en la xarxa de transport i afavoreix la intermodalitat.
Amb la posada en marxa d’aquests serveis, la Conselleria dona resposta a la demanda de la ciutadania amb una oferta basada en criteris de racionalitat i eficiència, a més d’apostar pels vehicles menys contaminants amb el principal objectiu de potenciar un transport públic i sostenible..