(EFE).-Investigadors del Laboratori de Bioingeniería i Biomaterials de la Universitat Catòlica de València (UCV) han creat un pintallavis antimicrobià que protegeix enfront de virus, bacteris i fongs.
D’aquesta manera, qui utilitze aquest producte evitarà infectar-se i propagar infeccions a altres persones, de la mateixa manera que podrà compartir-lo amb familiars o amics amb total seguretat, segons un comunicat de la institució acadèmica.
La investigació de la UCV ha sigut publicada en la revista internacional ACS Applied Materials & Interfícies, editada per la Societat Estatunidenca de Química (ACS, per les seues sigles en anglés), segons les fonts.
Aquest nou desenvolupament del grup d’investigació liderat pel professor Ángel Serrano i compost també per Alberto Tuñón i Alba Cano, ha sigut elaborat amb extracte de nabiu en una base de crema per a llapis labial que conté llard de karité, vitamina E, provitamina B5, oli de babasú i d’alvocat.
A més, aquest pintallavis de color roig intens és ràpid en la desactivació completa de virus, tant amb embolcall com sense embolcall, ja que només necessita un minut de contacte per a aconseguir-lo.
Segons les fonts, els bacteris resistents a múltiples fàrmacs, micobacteris model de la tuberculosi i fongs es van inactivar durant les cinc hores posteriors a estar en contacte amb el pintallavis.
Aquest estudi ha sigut finançat per l’Agència Estatal d’Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació i per la Fundació Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.
El grup d’investigadors liderat per Serrano és també el responsable d’haver desenvolupat els primers filtres capaços d’inactivar el SARS-CoV-2 i altres virus amb embolcall com la grip en menys d’un minut, tecnologia sanitària revolucionària que va permetre la creació de les màscares FFPCOVID MASK, fabricades i distribuïdes per l’empresa valenciana Visormed.
A més, Serrano ha patentat nous materials biodegradables amb capacitat antimicrobiana per a diverses aplicacions biomèdiques com l’enginyeria tissular per a regenerar os i un altre tipus de teixits.
Un altre dels seus descobriments inclou la demostració de la capacitat antibacteriana i antiviral de les nanofibres de carboni en estat pur i incorporades en altres materials d’interés industrial com són l’alginat i el poli (3-hidroxibutirato-co-3-hidroxivalerato), comunament conegut com PHBV, que són materials no tòxics, biodegradables, biocompatibles i renovables.