La Diputació de València, a través de l’àrea d’Assessorament Municipal que dirigix Amparo Orts, ha remés una circular informativa als ajuntaments de menys de 5.000 habitants en la qual recull els canvis produïts en la Llei d’Hisendes Locals que afecten l’Impost de Plusvàlua. La corporació provincial oferix ajuda als consistoris per a adaptar les seues ordenances al Reial decret llei que va entrar en vigor el passat 9 de novembre, que atorga un termini de sis mesos als ens que cobren este impost per a actualitzar la nova jurisprudència.
El Tribunal Constitucional ha emés diferents sentències en les quals declara inconstitucionals alguns dels articles del decret 2/2004 de la Llei d’Hisendes Locals, que afectaven directament l’Impost sobre el valor dels terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU), conegut com a Plusvàlua, un impost potestatiu que requerix d’un acord d’imposició o derogació per a cobrar-lo o no en els municipis. D’ací la necessària adaptació de les ordenances fiscals reguladores de l’impost per part de cada ajuntament o ens local, que disposen fins al 9 de maig per a incorporar les novetats legislatives.
En paraules de la diputada d’Assessorament Municipal i Assistència Tècnica, Amparo Orts, “este impost de plusvàlues és molt important per a les corporacions locals, on el canvi en el decret que el regulava ha creat una problemàtica que la Diputació vol ajudar a resoldre, igual que es fa cada vegada que els ajuntaments, especialment els que disposen de menys recursos, necessiten assistència en qüestions tècniques o legislatives”.
Principals novetats
La responsable d’Assessorament Municipal explica en la circular les principals novetats que comporta la regulació de l’impost, cas de la introducció d’un nou supòsit que evita el pagament de la plusvàlua en els casos en què l’interessat constate que no s’ha produït un increment del valor. A més, quan l’interessat acredite que l’increment de valor del terreny és inferior a l’import de la base imposable, es prendrà com a base l’increment del valor real.
Estes i altres novetats recollides al nou decret, que va entrar en vigor al novembre de 2021, apareixen detallades en la circular remesa per la Diputació als ajuntaments de municipis amb menys de 5.000 habitants. El Reial decret-llei 26/2021 no té efectes retroactius, amb la qual cosa el nou mètode de càlcul de la base imposable de les plusvàlues només és aplicable a partir de la seua entrada en vigor.
Amparo Orts insistix en la voluntat de la institució provincial, a través dels tècnics d’Assessorament Municipal, de “estar prop dels ajuntaments i els tècnics locals per a la resolució de problemes com el causat per este canvi legislatiu en l’impost de plusvàlues”. Per a això, la Diputació també ha remés, junt amb la carta, un model estàndard d’ordenança fiscal sobre el gravamen, per si els municipis volen prendre-la com a base de la seua pròpia ordenança reguladora.
Finalment, cal recordar que totes estes actuacions seran vàlides fins que s’aprove definitivament la nova Llei d’Hisendes Locals, que actualment es tramita a les Corts Generals.