Les Forces Armades tenen desplegats 707 rastrejadors militars en les diferents comunitats autònomes, entre ells 60 destinats a la Comunitat Valenciana, per a ajudar en el seguiment dels contactes de les persones contagiades de covid-19 i es preveu activar pròximament reforços a Cantàbria i Balears.
Els últims efectius s’han unit a Canàries (12), Extremadura (23), Castella i Lleó (44) i la Comunitat Valenciana (60), segons ha informat aquest dilluns el comandant del Comandament d’Operacions, Francisco Braco.
Braco ha realitzat balanç de les operacions dutes a terme durant aquest any en un acte en la Base de Retamares (Pozuelo de Alarcón, Madrid) acompanyat de la ministra de Defensa, Margarita Robles.
El tinent general ha avançat que demà s’activaran 15 rastrejadors militars a Cantàbria i encara està per confirmar la data d’activació de 60 efectius a Balears.
Segons ha apuntat, la Comunitat de Madrid està analitzant si demanar un reforç en pròximes dates.
La regió amb més rastrejadors militars és Castella i Lleó, amb 132 membres, seguida de Galícia, amb 100, i Andalusia, amb 90.
Hi ha una trentena d’aquests efectius a Catalunya, però només s’encarreguen del seguiment dels viatgers de l’aeroport.
Dins de la Missió Baluard, del 6 al 9 de desembre els efectius militars han vigilat 11.979 contactes i han realitzat 11.600 seguiments.
En la seua labor de seguiment de la situació sanitària dels viatgers procedents de Namíbia, Botswana, Sud-àfrica, Lesotho, eSwatini, Zimbàbue i Moçambic han detectat dos positius en aqueix període.
Les Forces Armades també han dut a terme labors de suport en la campanya de vacunació a Astorga (Lleó) i han col·laborat amb l’Hospital Provincial d’Àvila i el de Llíria.
El tinent general ha detallat que la xifra màxima de rastrejadors que han estat treballant durant una jornada en tota Espanya han sigut 1.615, però ha destacat que Defensa tenia 5.000 efectius allistats per a respondre a possibles peticions autonòmiques.
La mitjana diària de rastrejadors militars al llarg de la Missió Baluard ha sigut de 790. Han realitzat un total de sis milions de crides i un seguiment d’al voltant de 60.000 pacients.
El balanç inclou també 1.455 desinfeccions de diferents instal·lacions, des de residències de majors a centres penitenciaris, suport logístic al trasllat de vacunes i activitats formatives.
Encara que hi havia un pla per a ajudar en la vacunació, finalment només van inocular les dosis a 959 esportistes olímpics, 182 paralímpics i 491 membres del Comité Olímpic Espanyol (*COE).
Des del Govern valencià s’assegura que és “molt important” que en tot moment s’eviten les aglomeracions i, per aquest motiu, els familiars que decidisquen acompanyar a l’alumnat han de seguir unes pautes per a poder complir amb les mesures de seguretat i higiene necessàries en els centres educatius.
Entre elles figuren que només es permetrà la companyia d’un membre de la família per menor, que l’acompanyament es farà exclusivament en el moment de produir-se la vacunació, que l’o la familiar haurà d’estar en l’horari previst pel col·legi i en el lloc acordat i finalitzada la vacunació del menor, el familiar haurà d’abandonar el centre educatiu perquè “és convenient romandre en el recinte el menor temps possible”.
“En cap cas -afigen des del Consell- es permetran aglomeracions de persones dins del recinte del centre escolar. Hauran de garantir-se i respectar-se en tot moment les mesures de seguretat, l’ordenació dels fluxos de persones i higiene establides pel centre, així com l’ús de la màscara i el manteniment de la distància interpersonal”.
Així mateix, remarquen que no es podrà interactuar amb altres grups bambolla diferents al del propi fill o filla.