Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha impulsat un projecte d’innovació social de parcel·les sota la fórmula cooperativa, que ha permés assajar amb èxit aquest tipus de gestió comuna de terres agrícoles com a alternatives a l’abandó i la despoblació rural.
El Grup Operatiu GO_Innoland de l’Associació Europea per a la Innovació, la sostenibilitat i la productivitat agrícola (AEI-AGRI) és l’encarregat de realitzar aquests assajos que faciliten l’explotació de parcel·les agrícoles cedides a les cooperatives per al seu cultiu en comú.
La iniciativa ha sigut impulsada per un equip de la UPV al costat de la Fundació Cajamar i en ella també participen algunes cooperatives com a Rural Sant Vicent de Benaguasil i la Va unir de Reus, les federacions de cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Castella-la Manxa i Anecoop.
Actualment, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, la superfície agrícola abandonada o en risc d’abandó abasta a Espanya més de 2 milions d’hectàrees, segons han informat a EFE des de la UPV.
Aquest abandó de terres, segons explica José María García Álvarez-Coque, catedràtic del Departament d’Economia i Ciències Socials de la UPV i director tècnic del projecte, és provocat per diverses causes.
En concret, ha apuntat a les edats avançades dels propietaris, la falta de relleu generacional i les expectatives de baixa rendibilitat. A això se li suma una causa estructural: el minifundisme extrem.
“Les conseqüències de la infrautilització de terres no són només productives sinó també de caràcter ambiental, perquè les parcel·les abandonades comporten riscos sanitaris i fins i tot de majors possibilitats d’incendi en les zones rurals”, ha afegit l’expert.
Per a afrontar aquest problema de l’abandó de terres agrícoles, el projecte GO_Innoland ha avaluat, amb la participació de més d’un centenar de cooperatives agràries de l’àrea mediterrània espanyola, diferents fórmules de cessió de parcel·les per al seu cultiu en comú.
El projecte, sota la coordinació tècnica del Grup d’Economia Internacional i Desenvolupament de la UPV i la Fundació Cajamar, ha creat una catalitzadora d’iniciatives de gestió comuna com a fórmula innovadora.
“*GO_*nnoland ha desenvolupat una metodologia i espai de bones pràctiques per a generar confiança entre propietaris, agricultors i empreses cooperatives, propiciar aqueixa gestió comuna i lluitar així contra l’abandó de les terres i la despoblació rural”, ha manifestat Lorena Tudela, de la Fundació *Cajamar.
La metodologia d’aquesta iniciativa permet un diagnòstic previ d’una cooperativa que es planteja convertir-se en iniciativa de gestió en comú (IGC).
La guia interactiva amb enllaços a vídeos de casos s’acaba de publicar i en ella s’estableixen les etapes de diagnòstic, dinamització i selecció de parcel·les, necessàries per a completar amb èxit la millora estructural de l’agricultura.
“La gestió comuna de terres proposa oportunitats per a joves i fer fallida el cercle d’envelliment i despoblació. Les cooperatives constitueixen així una via alternativa a l’abandó o a la concentració de terres en poques mans”, ha conclòs García Álvarez-Coque.