Els vots a favor dels representants del Partit Popular, Ciutadans i Compromís i l’abstenció del PSPV-PSOE van permetre l’aprovació d’esta proposta plantejada per Héctor Troyano, primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Hisenda.
Vilamarxant es converteix, d’esta manera, en un dels primers municipis de la comarca del Camp de Túria a pertànyer a esta agència dependent de la Generalitat Valenciana, on els municipis delegaran les actuacions en matèria d’inspecció urbanística i protecció de la legalitat en el medi rural i protegit per a les infraccions considerades com a greus o molt greus.
Héctor Troyano ha expressat la seua satisfacció per este acord plenari perquè és “molt beneficiós que la Generalitat prenga les regnes en matèria de planejament i inspecció urbanística”. “Els municipis no tenen recursos per a poder fer front com deguérem a estes actuacions”, ha agregat.
El primer tinent d’alcalde ha detallat també que a Vilamarxant “existeixen molts habitatges i una gran extensió del terme municipal que dificulten la labor de l’Ajuntament en matèria urbanística, per la qual cosa esperem que esta nova Agència oferisca solucions a les manques que venim patint”.
La nova Agència Valenciana de Protecció del Territori és una iniciativa de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat que vetlarà per l’ordenació i l’aplicació de la disciplina urbanística de manera col·laborativa amb els ajuntaments. Es tracta d’un òrgan de caràcter autònom que treballarà a favor d’un millor compliment de la legalitat urbanística.
Així, la Generalitat Valenciana, a través de l’Agència, exerceix les potestats autonòmiques de protecció de la legalitat urbanística respecte a infraccions greus o molt greus comeses en sòl no urbanitzable, comú o protegit, amb el caràcter de competència pròpia en concurrència amb la municipal.
Iniciat per la Generalitat en aquests supòsits l’exercici de la seua competència, el municipi haurà d’abstindre’s de tota actuació respecte d’aquest assumpte des del moment en què reba l’oportuna comunicació, remetent a l’administració autonòmica les actuacions que fins a aqueix moment hi haguera, en el seu cas, desenvolupat.