Les noves restriccions contra la covid-19 que han entrat en vigor aquest dijous, 7 de gener, a la Comunitat Valenciana es basen en el fet que, en aquests moments, hi ha un major nivell d’incidència, un increment dels indicadors de nivell de transmissibilitat, un major nivell d’ingressos hospitalaris i una major letalitat.
Així ho recull la resolució de la Conselleria de Sanitat per la qual s’acorden noves mesures davant la crisi de la covid, que reflecteix que, malgrat les mesures vigents per a frenar la transmissió comunitària generalitzada i sostinguda del virus en la Comunitat, que té un nivell de risc alt en la majoria dels departaments de Salut, han pujat els indicadors.
Segons l’informe de la subdirecció general d’Epidemiologia del 5 de gener, la situació de la pandèmia en la Comunitat és de “tendència creixent, amb un nombre de casos molt elevats” i indicadors com els següents:
– Una incidència acumulada a catorze dies de 394,76 casos per cent mil habitants. S’espera un “important augment” que consolide la tendència creixent iniciada l’última setmana de l’any, donats els casos sospitosos atesos pels equips d’atenció primària els últims dies i sobretot la proporció de casos confirmats.
– El número reproductiu bàsic instantani és de 1,11, la qual cosa apunta a “una situació d’epidèmia en creixement”.
– La proporció de positivitat de les proves diagnòstiques és “molt alta”, del 30,4%, enfront del 18,8% el 16 de desembre, i molt per damunt del 4% establit pel Consell d’Europa com a límit de positivitat a partir del qual el risc de transmissió es veu incrementat.
– L’estimació en el nombre diari de casos amb infecció aguda aconsegueix els 2.530,99, enfront dels 450,77 del 14 d’octubre, data en la qual es va iniciar el canvi de tendència a l’alça, suposant “un increment de 560% respecte del valor fa onze setmanes”.
– El nombre de casos sospitosos que acudeixen als equips d’atenció primària presenta una tendència ascendent: la mitjana de casos atesos diàriament està al voltant de 3.093 i la proporció de proves positives entre aquests és del 68%, indicador considerat de “risc molt alt” pel Ministeri de Sanitat.
– En aquest moment de l’epidèmia, “la sobrecàrrega ja no se centra només en l’atenció primària, sinó que també afecta als hospitals i UCI”.
– Hospitalitzacions: segons l’informe, el 4 de gener hi havia 2.321 persones hospitalitzades per covid i 352 en les UCI, la qual cosa representa una ocupació del 20,57% de les llit d’aguts i del 34,04% de llits UCI. Suposa un increment del 91,34% i del 53,68% respecte a les dades del 16 de desembre.
– Brots: a data 5 de gener hi havia 341 brots actius, amb 4.271 casos i 5.266 contactes en seguiment. L’àmbit majoritari d’origen és el social, amb el 49,9% dels brots i 47% dels casos, seguit del laboral (21% dels brots i 20% dels casos).
– L’aparició “cada vegada major” de nous brots epidèmics i noves cadenes de transmissió d’abast comunitari “comprometen la integritat i la salut de les persones”, la qual cosa determina que les autoritats sanitàries hagen d’adoptar mesures de limitació d’activitats i de concentració de persones, assenyala l’informe.
Restriccions fins al 31 de gener
-Pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener.
-Avançament a les 22.00 hores de la restricció de la mobilitat nocturna.
-Tancament de l’hostaleria de tota la Comunitat Valenciana a partir de les 17.00 hores.
-Prohibició de fumar a les terrasses dels locals d’hostaleria de tot el territori.
-Les taules a l’interior o terrassa dels bars i restaurants seran d’un màxim de 4 persones.
-En locals comercials i de prestació de serveis, es reduirà l’aforament del 50% al 30%, incloent la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l’estacionament de vehicles dels seus clients. S’exceptua l’activitat comercial d’establiments i locals comercials dedicats al comerç essencial d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, serveis de perruqueria i centres de veterinària, que es mantindran al 50% de l’aforament permés per llicència o autorització de l’activitat.
-Es manté en 6 el nombre màxim de persones en trobades socials o familiars.
-Confinament perimetral durant 14 dies de 29 municipis amb una incidència crítica: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja i Jérica, a la província de Castelló; Alcoi, Castalla i Polop, a la província d’Alacant; i Llíria, Massanassa, Ayora, Utiel, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Sollana, Llocnou de la Corona, Guadassuar, Oliva, Daimús, Canals, Benigànim, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Cheste, Sinarcas, Anna, Quatretonda i Bonrepòs i Mirambell.
En aquests municipis amb confinament perimetral, s’estableix el tancament cautelar dels següents establiments i espais: centres socials, casinos, clubs i establiments d’anàloga naturalesa; bars, restaurants i altres establiments d’oci del municipi, llevat que en els mateixos es preste servei de menjars per a portar o a domicili; gimnasos i centres esportius de tota mena, i parcs i jardins.
A més, es modifiquen en aquests 29 municipis els aforaments en les vetles, enterraments i cerimònies fúnebres, de manera que podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, amb un aforament del 30% i un límit màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats. En el cas d’altres celebracions com a noces o batejos, es limita l’aforament a 1/3, amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats, entre familiars i persones reunides.
La Comunitat rebrà al llarg de gener i febrer prop de 50.000 dosi de la vacuna de Moderna
D’altra banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha qualificat “molt positivament” la decisió d’aprovar la nova vacuna de Moderna i ha assegurat que la Comunitat Valenciana “està preparada per a la seua administració a penes arriben les primeres dosis” que, previsiblement, serà la setmana vinent.
Entre gener i febrer es rebran els primers enviaments de Moderna, que suposaran prop de 50.000 dosi d’aquesta segona vacuna autoritzada. Això permetrà “accelerar el procés de vacunació en els primers estadis” que són les Residències i els sanitaris de primera línia COVID-19, segons la consellera.
Un procés que, en finalitzar aquest últim dimecres, s’havia completat ja en 125 residències de la Comunitat Valenciana i que es veurà sensiblement accelerat en els pròxims dies. En aquest sentit, Sanitat manté el seu pla perquè dilluns que ve estiguen vacunades persones usuàries i treballadors i treballadores de totes les residències lliures de coronavirus de la Comunitat Valenciana.
Aquesta vacuna, desenvolupada per Moderna, vaig previndre la malaltia causada per SARS-CoV-2 en persones a partir dels 18 anys. S’administra en dues dosis amb un interval de 28 dies i el seu manteniment exigeix la seua refrigeració a 20 graus sota zero.
L’autorització de la vacuna de Moderna es basa en un assaig clínic pivotal doble-cec (s’administra la vacuna o un placebo emmascarats de manera que s’impedisca la seua identificació a simple vista), aleatoritzat, enfront de placebo, que va incloure a més de 30.000 persones adultes majors de 18 anys que van ser vacunades amb dues dosis de 100 micrograms, separades per un interval de 28 dies.
En l’anàlisi intermèdia dels resultats es van observar 196 casos de malaltia per coronavirus, 185 amb placebo i 11 amb la vacuna. Açò va permetre estimar una eficàcia vacunal del 94,1%.