(EFE) La Comunitat Valenciana compta amb un total de 191 municipis afectats per sobrepoblació de conill de muntanya. Aquesta xifra suposa una superfície de 946,397 hectàrees, segons recull la resolució de la Conselleria d’Agricultura per la qual s’actualitza aqueix llistat.
En els últims anys es venen detectant en algunes zones de la Comunitat danys “notables” en cultius agrícoles a causa del “considerable” augment de les poblacions de conill de muntanya, per la qual cosa la Conselleria d’Agricultura treballa per a mitigar aquests danys i controlar les poblacions de conill fins a portar-les a “nivells acceptables”, exposa la resolució.
Al juny de 2009, la Conselleria de Medi Ambient va aprovar una ordre amb directrius extraordinàries per a l’aprofitament, gestió i control del conill de muntanya en la Comunitat, amb un annex de zones i cultius afectats, el qual es va actualitzar al novembre de 2018 en haver-se detectat canvis.
Ara, a partir de la informació disponible en el Servei de Caça i Pesca i la remesa per ajuntaments, organitzacions professionals agràries, asseguradores, titulars cinegètics i altres administracions, s’han realitzat prospeccions sobre aquest problema i s’ha procedit a actualitzar de nou els termes municipals afectats per la sobrepoblació de conill de muntanya.
Aquesta actualització, que publica aquest dimecres el *Diari Oficial de la Generalitat, implica incorporar 21 nous municipis (12 de la província de València i 9 de la de l’Alacant), i excloure 9 municipis que figuraven en el llistat de 2018 (6 de la província de València, 2 d’Alacant i 1 de Castelló).
D’aquesta forma, a la província d’Alacant hi ha en aquests moments un total de 81 municipis afectats per sobrepoblació de conill de muntanya, en la de València són 93, i en la de Castelló ascendeixen a 17.
Els nous termes municipals que s’incorporen són, a la província d’Alacant, San Fulgencio, Petrer, Mutxamel, Benifallim, Castalla, Tibi, Calp, Benimantell i el Castell de Guadalest. A la província de València, s’afigen Estivella, Benaguasil, Benissanó, Casinos, Nàquera, Albuixech, Godella, Massalfassar, Anna, Moixent, Alfauir i Castellonet de la Conquesta.
Els municipis exclosos mitjançant aquesta resolució són el Poble Nou de Benitatxell i Callosa d’en Sarrià, a Alacant; Alberic, Algemesí, Benifaió, Faura i Gilet, a València; i Rossell, a Castelló.