El President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar ahir que s’ajornen les festes de les Falles en tota la Comunitat Valenciana fins que la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus permeta la seua celebració. Es tracta d’una acció que es durà a terme seguint les instruccions donades pel Ministeri de Sanitat i amb la premissa de la “prioritat absoluta” de protegir la salut de la ciutadania i de minimitzar riscos de contagi.
El responsable del Consell va realitzar aquestes declaracions en una compareixença pública després de la reunió extraordinària convocada en la vesprada d’aquest dimarts de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació enfront del Coronavirus, encarregada de la coordinació i el seguiment de les actuacions que corresponen a la Generalitat en el marc del Sistema Nacional d’Alerta Precoç i Resposta Ràpida.
“Hui, en una reunió mantinguda per videoconferència, els responsables del Ministeri de Sanitat ens han traslladat una instrucció clara: la conveniència de no celebrar els actes festius de les Falles i la Magdalena en les dates previstes, perquè, en aquests moments, hem de minimitzar elements de risc per al contagi, com són les aglomeracions humanes o els desplaçaments massius de persones procedents d’altres zones”, va indicar el president, que també va mantindre contacte amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa.
Per això, com ha succeït amb altres esdeveniments com el Carnestoltes de Venècia, la Fira Internacional de Turisme de Berlín o el Mobile World Congress de Barcelona, s’ha acordat, seguint la instrucció del Ministeri de Sanitat, ajornar la celebració de les festes de les Falles i de la Magdalena en la Comunitat Valenciana, una decisió presa “per responsabilitat, per indicació dels experts en Salut Pública i pensant en el bé general”, va indicar.
El president va destacar que la crisi del coronavirus ha situat a la societat davant un “repte sanitari global” que “obliga a extremar les precaucions i a actuar des de la responsabilitat, la prudència i la proporcionalitat i sense alarmismes de cap mena”.
“És important subratllar que tenim un dels millor sistemes sanitaris del món, i que també comptem amb uns excel·lents professionals; a ells, als 64.000 treballadors de la sanitat pública valenciana, vull fer-los un reconeixement pel compromís que han assumit en benefici de tota la població”, va subratllar també el president.
“La responsabilitat és el primer requisit per a qualsevol Govern, i quan està en joc la salut pública, ho és encara més”, va remarcar Puig, que va agregar que, com en tot moment des de l’inici d’aquesta epidèmia, “la Generalitat ha seguit els criteris científics i tècnics per a protegir la salut dels valencians i les valencianes” i va actuar des de “el rigor, la responsabilitat i la proporcionalitat en la resposta”, amb “plena coordinació” amb les directrius del Ministeri de Sanitat i seguint criteris científics.
Puig va insistit que l’actuació de la Generalitat en aquest àmbit respon a la “prioritat absoluta de protegir la salut dels valencians i les valencianes, especialment d’aquells grups més vulnerables”, amb decisions que “responen a criteris sustentats en l’evidència científica i el criteri dels experts”.
“Totes les mesures les estem adoptant de manera coordinada amb el Ministeri de Sanitat, mantenint una unitat d’acció clau per a guanyar eficàcia”, va assenyalat igualment el cap del Consell, que va mostrat la confiança de tindre “un sistema sanitari públic preparat per a fer front a les eventualitats i excel·lents professionals per a atendre la població”.
“Evitem l’alarmisme, evitem el contagi de la por, confiem en els experts sanitaris i extremem, tots i totes, les precaucions, perquè estic segur que, davant aquest repte col·lectiu, la unitat, l’esforç i la responsabilitat de cadascun de nosaltres contribuirà a la volta de la normalitat”, ha conclòs.
.
A la reunió van assistir la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló; el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, i el conseller de Política Territorial, Arcadi España.
També van estat presents el president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, així com el secretari autonòmic de Promoció Institucional, Alfred Boix, i la responsable de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat, Isaura Navarro.
Recolzament dels diferents grups polítics
Els principals partits de la Comunitat Valenciana van recolzar aquest dimarts la decisió del Consell d’ajornar les festes de les Falles de València i la Magdalena de Castelló i van fer públiques algunes declaracions a les seues Xarxes Socials.
La presidenta del PPCV i síndica d’aquest partit en Les Corts Valencianes, Isabel Bonig, va assegurar que la salut està per damunt de tot i va mostrat el suport de la seua formació a la decisió d’ajornar d’aquestes festes.
El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, va manifestar que es tracta d’un dia “trist dia per a la nostra història i tradicions”, encara que va considerar que “el primer és la seguretat i la salut”, i es va posar a la disposició del Consell.
Des dels grups que sustenta al Govern del Botànic, el síndic de Compromís, Fran Ferri, va destacar que la salut i les persones estan per damunt de tot, i va agregar: “vivim una situació extraordinària en la qual és necessari actuar amb serenitat i seguint sempre el criteri dels experts”.
La síndica de Unides Podem, Naiara Davó, va manifestar que no és una decisió fàcil, però s’imposa la responsabilitat, i va assegurar: “junts i juntes farem front a aquesta situació”, al mateix temps que ha mostrat tot el suport a la sanitat pública.
Per a la síndica de Vox, Ana Vega, la decisió d’ajornar les Falles i la Magdalena és “una excel·lent notícia a nivell sanitari”.
D’altra banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, considera que el primer ha de ser la seguretat de les persones, atenent “sempre criteris tècnics i científics”.
Per part seua, la vicealcaldessa Sandra Gómez (PSPV) va afirmar que les persones que han pres la decisió “són conscients de les il·lusions que estaven en joc i de l’important impacte econòmic” de les Falles, però “salvaguardar la vida de les persones més vulnerables al virus és una raó suficient” que segur comparteixen tots.
La vicealcaldessa va voler aclarir que les Falles de 2020 “no se suspenen, s’ajornen fins que siga possible celebrar-les amb seguretat”, i insisteix que faran tot el possible des de les institucions perquè l’impacte “siga el mínim possible, oferint ajudes i solucions perquè tot el sector puga organitzar-se”.
D’altra banda, des del Ministeri de Sanitat amb el suport de la Generalitat Valenciana, es va publicar el comunicat que adjuntem a la imatge (fer click en ell per a ampliar).