L’Ajuntament de Riba-roja de Túria finalitza la renovació de 1.343 lluminàries distribuïdes per tot el terme municipal. Els treballs s’han realitzat en dues primeres fases inicials i han afectat les urbanitzacions d’Els Pous, València la Vella, Mas d’Escoto, Gallipont, El Molinet, Santa Mónica, Parc Montealcedo, Montealcedo, Entrenaranjos, Santa Rosa i Clot de Navarrete. El consistori ja té previst iniciar en breu una tercera fase per a la renovació de les lluminàries de Masia de Traver.
Es tracta d’un model de lluminàries amb una alta eficiència energètica, de tipus led i amb un rendiment lumínic de 100 lúmens per watt (100 lm/w), garantides per l’Institut d’Astrofísica de Canàries. A més estan equipades amb un driver que permet reduir la il·luminació davant un trànsit baix de persones. Les noves lluminàries són llums grogues de 2200K que substitueixen a les llums blanques amb emissió en espectre blau de 4500K.
Els estudis científics demostren, que la llum blava i morada és un perill potencial per a la salut pública, i està relacionada amb la degeneració macular associada a l’edat (xicoteta àrea central de la retina de l’ull, que determina la precisió de la visió central). La llum groga, és més saludable i no planteja els problemes de salut de la llum blava i morada.
En el marc de la seua política de sostenibilitat, l’Ajuntament de Riba-roja va iniciar en 2018 un ambiciós Pla Integral de millora d’enllumenat públic, com a conseqüència dels resultats de l’auditoria lumínica encarregada per l’Ajuntament de Riba-roja en 2017. Aquest estudi va constatar que més del 60% de les bombetes leds instal·lades a través del pla Rus en el terme municipal, tant el nucli urbà com en les àrees residencials, presentaven deficiències per l’excés de contaminació i per incomplir les normatives europees que regulen aquest tipus de dispositius lumínics.
L’auditoria va examinar 5.991 bombetes escampades pel nucli urbà, les àrees residencials i els polígons industrials, especialment les característiques de les mateixes com la latitud i longitud dels punts de llum, les altures, les distàncies entre elles, la identificació de cadascuna d’elles, l’amplària de les vies, els carrils i les voreres, amb l’objectiu de calcular l’eficàcia i l’eficiència de la seua corresponent funció.
“La contaminació lumínica és actualment un dels grans problemes per al medi ambient; ja que suposa un problema energètic, mediambiental i econòmic per als pobles i ciutats, amb conseqüències, no solament per a les persones, sinó també per als ecosistemes, i la nostra proximitat al riu, així com les deficiències detectades en els vials de les urbanitzacions ens obligava a actuar de manera imminent”, assegura l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga
El consistori ha actuat també en les àrees industrials, on ha renovat lluminàries i ha instal·lat un nou model de gestió i eficiència de l’enllumenat públic que permet un estalvi considerable en la factura i una ràpida actuació en cas d’avaria. Així mateix ha iniciat la instal·lació de noves plaques solars en els col·legis com el Mas d´Escoto i la revisió i manteniment de les instal·lacions fotovoltaiques d’alguns edificis municipals.