La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori disposarà el mes d’octubre de la primera versió del Pla d’Acció Territorial (PAT) de l’Àrea Metropolitana de València. Aquest pla comptarà amb la participació dels ajuntaments i serà consensuat amb ells de forma prèvia a la seua exposició pública.
El PAT Metropolità de València (PATEVAL) comprén 90 municipis de les comarques de l’Horta, el Camp del Túria, la Foia de Bunyol, la Ribera Alta, la Ribera Baixa i els Serrans. Aquest fet suposa una població pròxima a 1.800.000 habitants.
En el pla han participat nombrosos experts i agents socials i econòmics de la província. Una vegada s’arribe al ple consens amb els municipis, s’exposarà al públic per un període de temps mínim de dos mesos. Durant aquesta etapa es recolliran les al·legacions, suggeriments i propostes pertinents.
Després dels resultats de la primera fase de participació pública, realitzada a partir de taules temàtiques recollides en el document, es destaca la definició de la infraestructura verda de l’àrea metropolitana de València, que inclou tots els sòls de valor ambiental, territorial i paisatgístic, valorats i ordenats en funció dels béns i serveis productius, ambientals, territorials, culturals i de lluita contra el canvi climàtic. Es tracta d’un procés innovador que permet graduar i conservar activament aquests sòls en funció del valor que produeixen.
Una altra novetat del PAT és la possibilitat que l’àrea metropolitana compte amb una zonificació del sòl no urbanitzable, que serà comú en l’àmbit del PAT, encara que els consistoris en aquest marc podran regular amb major detall i restriccions en els seus respectius àmbits.
El PAT també identificarà aquells sòls que estan millor localitzats, tenen una clara vocació estratègica i són d’escala supramunicipal, com poden ser els situats en la proximitat del port o de l’aeroport i poden fins i tot proposar noves classificacions per motius de desenvolupament industrial, logístic, comercial o turístic i atenen la seua localització avantatjosa, proximitat al transport públic o proximitat a espais amb especials valors o presència d’equipaments estratègics.
En aquest sentit, els agents econòmics en el procés de participació pública han identificat com a zones preferents per a la logística: Sagunt, l’entorn A-3 Riba-roja de Túria-Loriguilla-Xest i l’entorn de la Ford a Almussafes; fins i tot estimen en uns 5 milions de metres quadrats les demandes logístiques ordinàries per als pròxims anys, que es poden incrementar en el cas de demandes sobrevingudes per grups empresarials multinacionals potents, en relació amb la implantació de plataformes intermodals de transport.