L’Ajuntament de Riba-roja de Túria va contractar l’empresa Càdec Taller de Gestió Ambiental S.L. per tal de realitzar un estudi al voltant de les diferents rates penades que es troben al municipi. Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca dins del projecte de conscienciació ambiental EcoRiba. L’estudi, el qual encara es troba en marxa, ja ha catalogat més de deu espècies de quiròpters al municipi, entre les quals es poden trobar:
– Rata penada de ferradura gros (Rhinolophus ferrumequinum)
– Rata penada de Natterer (Myotis escalerai)
– Rata penada de Cabrera (Pipistrellus pygmaeus)
– Rata penada comuna (Pipistrellus pipistrellus)
– Rata penada de vores clares (Pipistrellus kuhlii)
– Rata penada de muntanya (Hypsugo savii)
– Rata penada d’horta (Eptesicus isabellinus)
– Rata penada orelluda (Plecotus austriacus)
– Rata penada cuallarga d’Europa (Tadarida teniotis)
L’espècie més cridanera de totes és el Myotis capaccinii, rata penada de peus grans. Aquesta espècie es troba catalogada com Espècie en Perill d’Extinció en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades, i té la mateixa designació en el Catàleg Valencià d’Espècies Amenaçades.
Aquest fet implica que el Myotis capaccinii té el mateix Grau de protecció que espècies tan mítiques com el linx ibèric (Lynx pardinus), l’ós bru (Ursus arctos) o el gall fer cantàbric (Tetrao urogallus cantabricus). L’empresa, junt amb l’equip tècnic del projecte EcoRiba, continuaran l’estudi per tractar de determinar on té establida la colònia aquesta espècie cavernícola i continuar censant la resta d’espècies de rates penades presents al nostre municipi
La rata penada de peus grans no s’havia citat anteriorment a la localitat, ni en cap població propera a d’aquest. Aquesta espècie es troba estrictament lligada a superfícies d’aigua, posat que la seua dieta depèn d’insectes que caça a sobre de l’aigua i xicotets peixos que pesca.
Dins del municipi de Riba-roja de Túria, aquest exemplar s’ha pogut detectar en zones properes al riu dins del Parc Natural del Túria i en la Vall de Porxinos.
La detecció d’aquest mamífer volador ha estat possible gràcies a l’enregistrament del seu ultrasò, l’espectrograma del qual presenta un patró de bandes verticals molt característic i que s’estreteix quan es tracta d’una emissió de cacera.