El Museu de Prehistòria de València, que depén de l’Àrea de Cultura de la Diputació, en col·laboració amb ajuntaments com el de Gàtova, Olocau o Llíria proposen per a aquest estiu un horari especial de visita i nombroses activitats orientades a la difusió del patrimoni arqueològic valencià.
D’aquesta manera es proposen des de visites guiades a tallers didàctics, passant per les visites als centres d’interpretació. Aquestes activitats permetran als veïns i veïnes, així com als visitants i turistes, aproximar-se a una part fonamental d’història i cultura del territori.
Sota el títol ‘Agafa el teu barret i vine a conéixer els jaciments valencians’ es presenta tota aquesta oferta de visites guiades als jaciments. Segons el diputat de cultura, Xavier Rius, “l’estiu i el període de vacances són un moment idoni per a visitar in situ els jaciments arqueològics i les tasques d’excavació i investigació que es fan al seu voltant”.
El Puntal dels Llops d’Olocau gaudirà d’un horari especial d’estiu per les visites guiades, de 9.30 a 13.30 hores, de dimecres a diumenge. Fortalesa per a la defensa i vigilància del territori edetà, ocupada entre els segles V i II a.C. va ser la residència d’un aristòcrata, membre de l’elit guerrera eqüestre d’Edeta, la seua família i la gent depenia d’ella. Destaca la seua impressionant muralla, la torre de guaita i un conjunt d’habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l’assentament.
Per a més informació 672 794 404 o puntal.llops@olocau.es.
Torrejón de Gàtova
L’assentament ibèric del Torrejón de Gàtova, una gran torre rectangular que va ser utilitzada entre els segles IV i el II a.C, ofereix visites guiades, amb reserva prèvia, tots els matins de juliol i agost. A més, emmarcat en la Setmana Cultural de de la localitat, del 6 al 12 d’agost, es realitzaran tallers didàctics relacionats amb el món iber, que complementaran la informació de les visites guiades al jaciment.
Per a més informació: 964 126 001 o ayuntamientogatova@gmail.com.
Tossal de Sant Miquel i Castellonet de Bernabé de Llíria
Llíria oferirà visites guiades, amb concertació prèvia, als jaciments de Tossal de Sant Miquel i Castellet de Bernabé.
El Tossal de Sant Miquel és una gran ciutat habitada entre els segles V i II abans de la nostra era, identificada amb l’antiga Edeta. Va ser el lloc de residència d’una elit aristocràtica i guerrera que controlava un ampli territori en què es disseminaven aldees i caserius dedicats a l’explotació dels recursos agrícoles i ramaders. La zona visitable permet apreciar el traçat urbanístic de la ciutat, amb carrers disposats al llarg de terrasses escalonades i cases de dos pisos. Edeta és coneguda sobretot per la seua col·lecció de vasos decorats en els quals apareixen representades les elits de la societat edetana realitzant activitats col·lectives idealitzades en ocasió de festivitats, celebracions i ritus de pas, i pels textos escrits que acompanyaven aquestes decoracions que constitueixen el major arxiu epigràfic ibèric conegut.
Les activitats en tots els jaciments són gratuïtes, a excepció de Llíria.