Vilamarxant ha organitzat per segon any consecutiu el Curs de Robòtica 2023-2024
Més de 70 veïns i veïnes de Vilamarxant han visitat les prospeccions arqueològiques que un equip de la Universitat de València està portant a terme a la plaça del Castell per determinar l’origen del mateix i de la muralla que envolta la zona.
Les visites han estat dirigides pels arqueòlegs David Vizcaíno i Pau Armengol i per la professora d’Història de la Universitat de València, Ester Alba.
La trobada d’aquestes cites ha tingut lloc a la plaça de l’Església, on el grup d’investigadors ha explicat a les persones assistents la possibilitat que en este espai hi haguera una mesquita musulmana anterior al temple cristià, un fet del qual hi ha documentació del segle XIV.
Una vegada a la plaça del Castell, Ester Alba explicava les fases de la investigació que consistixen en una primera part centrada en els sondejos sobre el terreny; i una altra que abasta el treball bibliogràfic i documental.
Després, es realitzarà una recreació en tres dimensions del que era la muralla i la zona del Castell i, de manera paral·lela, especialistes en època islàmica determinaran les alqueries que conformaren els orígens del municipi, basant-se en el sistema de regadiu i de séquies.
L’equip de la Universitat de València considera que el Castell de la localitat i el que està trobant-se als seus voltants són de les troballes islàmiques millors conservades a tota la Comunitat Valenciana. Per això, ha sigut necessari avaluar no només el que es veu, sinó també el subsol de la plaça. Allí s’han trobat restes de la muralla islàmica que hi havia al nucli antic i que estaria datada entre els segles XI i XIII. A més, divendres passat, l’equip investigador va descobrir l’espai d’una porta islàmica d’accés a la plaça, de la qual tenien les seues sospites però sense una evidència física que ara ja hi ha.
Noticias relacionadas