El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), junt amb el Museu de la Ciutat i el Ministeri de Defensa, han presentat el cicle “La riuà 60 anys després”, una proposta museogràfica conjunta que recordarà com una gran crescuda del riu Túria va omplir d’aigua i fang la ciutat de València, així com els pobles del voltant. La riuà va provocar 81 morts i nombrosos danys en el patrimoni valencià, però també va significar un nou començament per a la ciutat de València.
Aquesta és la narració que es vol transmetre a les noves generacions de valencians i valencianes, a través de l’exposició “Sang, fang i silencis”, centrada en els efectes de la riuà sobre les persones damnificades i que s’exhibirà al MuVIM fins al 14 d’octubre; així com de “La vulnerabilitat del patrimoni”, que tracta d’analitzar els efectes sobre els béns i immobles de la ciutat, i que es podrà visitar al Museu de la Ciutat.
L’acte inaugural ha comptat amb el diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello; el coronel Juan de la Puerta, cap de l’Àrea de Reclutament i encarregat de l’exposició per part del Ministeri de Defensa; el director del MuVIM, Rafael Company; i els comissaris d’ambdues exposicions, Joan Mateu i Juan Marco.
El diputat de Cultura s’ha mostrat orgullós del resultat d’aquesta “mostra conjunta entre el Ministeri de Defensa, l’Ajuntament de València i la Diputació, dedicada a la riuà que va assolar la ciutat i els pobles del voltant. Un treball conjunt de tres institucions que beneficia a la ciutadania”. Xavier Rius ha afirmat que “60 anys després a cap valencià o valenciana de certa edat cal recordar-li que significa la riuà, però encara així és necessari treballar perquè la història aporte un relat coherent amb els pobles de València, amb la pobresa i amb les mancances econòmiques i d’infraestructures que patia la ciutat”.
El coronel Juan de la Puerta, per la seua banda, ha explicat com es van desenvolupar els esdeveniments: “La ciutat estava coberta de fang, sense aigua corrent ni electricitat i amb el clavegueram abnegat. Des de l’Ajuntament es feia impossible el control de la ciutat i es va proposar que l’exercit prenguera el control. Més de 3.000 militars de tot l’Estat treballaren sense descans per a que en vuit setmanes la ciutat poguera tornar a la normalitat”.
La regidora Glòria Tello ha destacat que “sis dècades després de la riuà, els valencians encara continuem demanant un tracte just per a invertir en les nostres infraestructures i evitar problemes com aquest”. Tello ha remarcat la importància d’aquesta exposició en el fet que “encara queden elements per descobrir sobre un dels esdeveniments més destructius per a la ciutat de València, i és necessari aportar llum sobre un fet que va significar un important canvi en la història recent de la nostra cultura”.