(EFE) El Consorci Provincial de Bombers de València (CPBV) ha presentat aquest matí la campanya estival enfront dels incendis forestals. Aquesta compta amb 1.666 efectius i 39 mitjans terrestres i aeris, així com la incorporació del nou Lloc de Comandament Avançat (PMA).
El dispositiu de 1.666 efectius està format per 660 bombers CPBV, 140 bombers voluntaris CPBV, 27 brigades compostes per 270 bombers forestals, 18 Autobombes d’emergència amb 36 efectius i 56 brigades dobles de prevenció de Diputació de València amb 560 efectius.
Per la seua banda, el PMA “permet comunicacions a través de satèl·lit en llocs on la resta de comunicacions fallen”, i està compost per dues sales -una d’operadors de ràdio i una altra de comandament-, un equip informàtic que possibilita la connexió i gestió de qualsevol incident en el terreny, una estació meteorològica i accés a les bases de dades cartogràfiques de recursos, segons ha informat el Consorci de Bombers.
El president del CPBV, Josep Bort, ha fet referència a les previsions d’aquest estiu i ha assegurat que “les precipitacions que han caigut, sobretot, a l’interior de la província de València, han alleujat el risc d’incendi forestal però no el suficient “.
“La zona costanera preocupa més perquè ha rebut menys pluges i la situació és més complexa”, ha assenyalat Bort, que ha remarcat que “la situació pot canviar en funció de l’evolució de les condicions meteorològiques de les properes setmanes i de les pròpies de aquest estiu “.
Segons dades de l’CPBV, entre gener i maig del 2018, els bombers s’han mobilitzat per extingir 1.525 incendis de vegetació, dels quals 1.461 han estat de matolls, fet que suposa un augment del 68% respecte al mateix període del 2017, cunado es registrar 906 incendis de vegetació.
L’inspector en cap de l’CPBV, José Miguel Basset, ha explicat que l’increment es deu a “la sequera que patim” i a “les pluges aïllades que han fet que augmenti la disponibilitat de combustible”.
També s’ha tingut en compte la prohibició d’efectuar cremes i activitats a la muntanya, que estableix la Llei forestal de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa aquest any, igual que el passat, el període previst s’ha ampliat des de l’1 de juny fins al 16 d’octubre, per decret de Medi Ambient.
Bort ha incidit més en la importància de la prevenció i ha afirmat que una de les zones amb més risc és “l’anomenada interfície urbà-forestal”, i per això demanen a les persones que tinguin un habitatge al costat de la muntanya “que conciencen del que suposa i facin el que estigui al seu abast, com mantenir neta la seva parcel·la “.
El CPBV ha coordinat els treballs preventius en diverses línies, des de neteja de zones de pollancres amb riscos per evitar la inflamabilitat de les pelusses que desprenen, fins a més de quaranta accions vinculades amb el manteniment i cremes controlades.
D‘altra banda, el Consorci té un conveni amb la Diputació de València, a través de Divalterra, les brigades han treballat preventivament sobre 200 hectàrees durant el primer trimestre de l’any.