Vilamarxant ha aprovat en sessió plenaria cancel·lar bona part del seu deute. Ho ha fet amb una modificació de crèdits de 459.763 euros.
Amb aquesta quantitat es cancel·la el préstec formalitzat en 2012. Inicialment, el préstec va ser de més de dos milions d’euros que es va demanar per fer front al pagament de proveïdors, davant les dificultats de liquid de les arques municipals en aquell moment.
L’amortització del préstec finalitzava en 2022 però, com explicava l’alcalde Jesús Montesinos, “estem en condicions de pagar-lo perquè tenim un romanent de tresoreria de 3 milions 700 mil euros, de finals de 2016, i el podem destinar al pagament de deute. D’esta forma, també ens estalviem el pagament d’interessos que deriven de mantindre el deute durant més anys”
El portaveu de Junts Podrem de la localitat, Salvador Bonet, va ressaltar l’estalvi de vora 17.000 euros en interessos que es farà amb esta cancel·lació.
A més a més, s’ha donat llum verda inicialment a l’aprovació inicial d’una revisió dels béns immobles propietat de l’Ajuntament municipal, després de setze anys sense renovar-se.
El valor total dels béns immobles de titularitat municipal ascendeix, segons la xifra estimada d’este inventari, a més de 173 milions d’euros.
Aquesta tasca l’ha portat a terme una empresa finançada per la Diputació al 90% i els seus efectes comptables es produeixen a data de gener de 2017. Amb tot, durant els treballs, s’han detectat unes 400 incidències que cal revisar i resoldre perquè el llistat i les valoracions tinguen la major precisió possible.
Esta revisió estarà publicada al Butlletí Oficial de l’Estat i al Tauler d’Anuncis de l’Ajuntament durant 30 dies perquè es puguen presentar reclamacions o al·legacions, abans de la seua aprovació definitiva.
També ha eixit endavant, per unanimitat, l’ordenança reguladora d’explotacions apícoles. Aquesta mesura s’ha prés després d’atendre les demandes d’agricultors locals i veïns de zones disseminades que, en algunes ocasions, s’han vist perjudicats per la instal·lació d’assentaments transhumants apícoles.
A més a més, es limitarà l’assentament d’aquests abellers transhumants de l’1 de març al 30 de maig perquè no es produïsca el fenomen de la ‘pinyonà’ en els cítrics, perquè els veïns no es vegen amenaçats per la presència de les abelles i perquè els apicultors locals puguen continuar duent a terme la seua tradicional tasca al municipi.
Finalment, s’han aprovat dos propostes relatives al compromís del consistori per eradicar la violència de gènere. En primer lloc, es tracta de l’adhesió a la declaració de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
En ella, es remarca la necessitat de dotar a les entitats locals de competències i recursos per donar l’assistència adequada, així com continuar amb les tasques de detecció, seguiment i sensibilització contra qualsevol signe de violència o menyspreu contra les dones.
L’Ajuntament també es compromet a adherir-se a la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació de València, sempre i quan es compleixquen amb els requisits establerts, que pretén combatre este problema social ajudant els ajuntaments a donar la millor resposta davant possibles casos de violència masclista.
També s’ha aprovat una moció pròpia de l’Ajuntament contra la violència masclista.