
El departament de salut València Arnau-Llíria ha finalitzat el primer programa pilot d’exercici físic supervisat per a pacients amb lumbàlgia crònica. Aquesta iniciativa es va posar en marxa al Centre de Salut Integrat de Llíria a l’abril d’aquest 2017.
El programa ‘Motiva’t / Activa’t‘ aborda “de manera innovadora” la pràctica de l’exercici físic en pacients amb patologies cròniques. En aquest primer pilot han estat pacients amb lumbàlgia crònica inespecífica. Es va començar amb el pla 20 pacients amb problemes de lumbàlgia crònica i 14 d’ells han finalitzat el tractament.
La implementació del programa pilot s’ha realitzat de forma interinstitucional amb la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat, la Mancomunitat del Camp de Túria i el departament de Fisioteràpia de la Universitat de València (UV), al costat dels professionals sanitaris del departament.
En ell participa població d’entre 40 i 75 anys de set localitats valencianes –Alpuente, Gestalgar, Bugarra, Marines, Llíria, Benaguasil i l’Eliana–, els ajuntaments han facilitat l’ús de les seves instal·lacions esportives.
L’objectiu ha estat educar en salut als pacients per enfortir l’mitjançant la pràctica de l’exercici físic, d’una alimentació sana i hàbits de vida saludables per millorar la seva qualitat de vida i controlar els factors de risc de la malaltia. Fomentar la motivació i l’autoconfiança han estat “peces clau” per garantir el manteniment de l’activitat física.
MILLORA DE LA MUSCULATURA DE LA ZONA LUMBAR
El programa d’exercicis ha perseguit el condicionament i millora de la musculatura de la zona lumbar en aquests pacients, a fi de millorar la seva qualitat de vida, mitjançant la disminució de dolor i la millora de la seva condició física. Dins de les característiques del programa plantejat, cal destacar l’aplicabilitat tant per la senzillesa dels exercicis com pel material emprat per dur-los a terme.
La iniciativa preveu diverses setmanes d’exercici supervisat, prescrites pel facultatiu, que inclouen quatre sessions de psicoeducació, dues d’elles relacionades amb aspectes psicològics. Aquests aspectes estan vinculats a la motivació per realitzar activitat física, així com per a modificar les conductes i mantenir l’exercici al llarg de la vida.
En el pla han participat metges, psicòlegs, fisioterapeutes i infermers del sistema públic de salut i educadors físics municipals. Aquest tipus d’activitats en format grupal, a més dels beneficis que reporten per l’execució dels exercicis i la psicoeducació, ofereix altres aspectes que s’han desenvolupat de forma paral·lela, com la interrelació entre les persones integrants.
El gerent del departament de salut, Juan Domene, ha expressat l’agraïment als professionals implicats “per la seva creativitat, la il·lusió i motivació que han mostrat, tot això, ha fet possible que, aquesta alternativa terapèutica hagi estat una realitat”.
Per la seva banda, la directora d’Atenció Primària de l’Arnau-Llíria, Amparo Sánchez, ha explicat que s’ha començat amb la lumbàlgia crònica, i es continua amb malalties cardíaques, pulmonars, mentals i fibromiàlgia. “Sempre amb exercicis adequats i individualitzats i amb la finalitat de donar poder a la població en la seva autocura” ha detallat.