Tots els ajuntaments del Camp de Túria han aconseguit concloure a temps les més de 80 actuacions realitzades amb càrrec al primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS), amb un nivell de compliment del 99,7%.Així ho ha donat a conéixer la Diputació Provincial de València.
El PIFS va ser un programa d’ajudes als municipis que el president de l’Institució Provincial, Jorge Rodríguez, va crear quan va accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.
Aquesta decisió va suposar per als 16 municipis, de l’esmentada comarca, una injecció addicional de més de 5 milions d’euros amb la qual poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques.
Els ajuntaments van tenir un primer termini d’un parell de mesos per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que les actuacions s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat, s’ha saldat amb pràcticament un 100% d’execució.
Els 5.112.000 euros invertits a través del PIFS en el Camp de Túria han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.
Per tipus d’inversió destaquen, sobre tot, les actuacions en la via pública, que han suposat un 41% del total entre reurbanització i asfaltat de carrers, millora de camins i intervencions en parcs. També destacable és el 27% destinat a la millora de les instal·lacions municipals, entre les quals destaquen les actuacions en instal·lacions esportives i culturals, el 12%, a actuacions relacionades amb el cicle integral de l’aigua, i el 7% de les iniciatives relacionades amb la millora de l’eficiència energètica. Els ajuntaments han invertit també, encara que en menor mesura, a millorar l’accessibilitat de carrers i edificis públics (4%), en adquisició de nou equipament cultural (2%), en impuls de carrils bici (2%), en actuacions relacionades amb les noves tecnologies de la informació (1%) i fins i tot en intervencions arqueològiques (1%).