
La Diputació de València ha aprovat la creació de la Xarxa de Museus Etnològics Locals. Es tracta d’una estructura cultural de cooperació, assessorament i formació que té amb la finalitat de combatre l’aïllament dels museus locals, creant un espai de comunicació i cooperació compartit.
Aquesta iniciativa va estar presentada en un acte en el qual van participar el diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit; a més d’alcaldes, regidors de cultura i responsables tècnics de museus etnològics municipals. Entre aquestes localitat es troba la Pobla de Vallbona.
Així mateix, van sumar-se també poblacions com Aldaia, Aras de los Olmos, Torrent, Montroi, Benissoda, l’Olleria, Turís, Canet d’en Berenguer, Quartell, la Font de la Figuera, Genovés, Almàssera, la Llosa de Ranes, Algemesí, Enguera, Alzira, Bicorp, Albaida, Alpuente, Requena i Paiporta.
La promulgació d’aquesta xarxa està previst que afavorirsca la col·laboració, formació i coordinació per tal de potenciar els centres museogràfics, amb el propòsit que els ciutadans i les ciutadanes puguen gaudir més i millor de la cultura de la zona.
El projecte estarà coordinat pel Museu Valencià d’Etnologia, com a centre de referència a la Comunitat Valenciana en el camp de la cultura tradicional i popular.
Per a pertànyer a la Xarxa, la Diputació de València ha promogut un conveni marc general, al qual s’hauran d’adherir posteriorment cadascun dels ajuntaments interessats. Els museus han d’estar reconeguts, o en vies de reconeixement, per part de la Generalitat Valenciana, encara que també podran adherir-se els museus de la província de València que estiguen gestionats per associacions culturals locals amb vinculació directa amb el seu Consistori. D’altra banda, els museus adherits deuran disposar d’un horari d’obertura al públic i realitzar activitats de forma regular, mostrant un grau d’implicació amb el territori on s’ubiquen.
Entre els propòsits d’aquesta tasca destaca la intenció de crear un espai de comunicació entre els responsables d’aquests museus i el Museu Valencià d’Etnologia que facilite la ruptura de l’aïllament que sovint hi ha entre aquests professionals.
Altra de les empremptes és propiciar l’intercanvi d’experiències i de bones pràctiques, així com propostes de formació i reciclatge laboral, per a contribuir a millorar les competències professionals del personal que treballa en aquests centres.
També es pretén optimitzar els recursos disponibles mitjançant polítiques d’intercanvi, coproducció d’exposicions o creació de circuits d’exhibició, entre d’altres. També es pretén millorar els sistemes de difusió i comunicació, així com establir una línia de cooperació econòmica en 2017 que faça possible contribuir al finançament de les activitats dels museus locals.
Per abastar aquests objectius, la Xarxa ofereix tot un catàleg de serveis basats en la formació, l’assessorament i la cooperació.